Esküvő a szőlőtőkék között

Nem bírom tovább, hogy ne írjak a kedvencemről: a szőlős-boros esküvői témáról.  De hol is kezdjem? Talán ott, hogy van egy gyerekkori emlékem: Budakeszi határában akkoriban még rengeteg szőlő volt. Egy meleg nyár végi napon a barátnőmmel a szőlőtőkék közé tévedtünk. Már akkor lenyűgözött, amit láttam, pedig akkoriban még talán fogalmam sem volt róla mi is az a bor.

Szőlőtőkék végeláthatatlan, szabályos sora, gyönyörű szőlőfürtök, szőlőszemeken megcsillanó napsugarak, a sorok között pedig puha, zöld fű. Persze, hogy nem álltuk meg, hogy ne szedjünk a szőlőből. Persze, hogy a csősz kiabálva kergetett el bennünket. De arra emlékszem, hogy még rohanás közben is vissza-vissza néztem, annyira nem tudtam szabadulni a szőlőtőkék látványtól.

szolotokek6

Forrás: www.deluxe.hu

Aztán jött a bor iránti szerelem. Sok évvel később kezdődött, amikor életem első bortúráján vettem részt. Nem gondoltam, hogy a szőlőtőkék és az igazán jó bor ennyire nagy hatással lesz rám. Ámulatba ejtően gyönyörű helyeken jártunk, kedves, vendégszerető emberekkel beszélgettünk, gyönyörű borokat ittunk és csodálatos, egyszerű ételeket ettünk miközben bejártuk a fél országot. Persze nem mondom, hogy ezt teljesen józanul sikerült véghezvinni, de az biztos, hogy nem az elfogyasztott alkohol mennyisége szépítette az emlékeimet:-). A barátaim jól tudják, hogy bármikor kapható vagyok az emlékek felfrissítésére és sosem mondanék nemet egy bortúrára vagy annak a megszervezésére.

Szeretem a romantikus helyszíneket és az biztos, hogy egy piknik a szőlőben, finom sajtokkal, szőlővel, pár üveg jó borral a toplistám első helyén szerepel.  Azt hiszem, nem is érdemes tovább magyaráznom, hogy miért javasolnám bármelyik párnak – feltéve, hogy kedvelik a jó bort és a kellemes hangulatot -, hogy vegyék fontolóra valamelyik borászatot, hangulatos borospincét esküvőjük helyszínéül.

Magyarország a borok hazája, miért ne használnánk ezt ki? 22 borvidékünk számtalan lehetőséget és helyszínt kínál egy romantikus esküvő megszervezésére, ahol garantált a jó hangulat. A legnépszerűbb „boros” helyszínek között szerepel a dimbes-dombos Etyek, az Ászár-Neszmélyi borvidék lankái, a Balaton tanúhegyei, de a híres Tokaji borvidékről sem feledkezhetünk meg, nem beszélve Villányról, ahol már nemcsak a hagyományos, de a modern stílus kedvelői is megtalálhatják a nekik tetsző helyszínt.

Kevesen tudják, hogy a szőlő és a bor tökéletes szimbólumai egy esküvőnek. A szőlőt már ősidők óta szent növénynek, életfának, az újjászületés jelképének tekintették, mivel minden tavasszal újra és újra kihajt.

A bor pedig életelixír, a vidámság, jókedv és a termékenység szimbóluma.

Kell ezeknél jobb üzenet egy ifjú pár számára?:-)

Néhány indok, hogy a jó borok mellett még mi lehet vonzó egy ilyen esküvőben:

Egyedi adottságok

A gyönyörű helyszín adott. Nem kell a fotózáshoz külön helyet keresni, a szőlőben és a környékén rengeteg érdekes és romantikus téma akad és ehhez minimális kreativitás kell. Persze különleges, egyszerű kiegészítőkkel még érdekesebbé és egyedibbé tehető a fotósorozat.

szolotokek4

Forrás: http://www.elizabethannedesigns.com

Dekoráció

 Aki a szőlőt választja esküvői témának és a szabadban tartja az esküvőt, nem nagyon kell plusz dekorációra költenie. A természet ezt elrendezi saját maga, a gyönyörű kilátás úgyis felülmúlhatatlan, inkább csak ötletes megoldásokkal kell feldobni a már amúgy is szép környezetet. Mivel a zöldhöz szinte minden szín megy, így bármilyen színkombinációban lehet gondolkozni, de a friss színek – rózsaszín, citromsárga, narancsságra, lila – biztosan vidámmá, egyedivé teszik a hangulatot. Egyszerű virágdekorációval, színes gyümölcsökkel, szőlőfürtökből készült koszorúkkal, boroshordókkal, kis faládákkal máris csodálatos hangulatot teremthetünk, amit este rengeteg kis mécsessel, gyertyával, fényekkel dobhatunk fel.

Az asztalok számozását is könnyen megoldhatjuk cimkézett borosüvegek segítségével, de akár üres üveget is felhasználhatunk, amibe beleszúrhatjuk az asztal számát, nevét tartó kis táblát. A dugókat is kezdjük el gyűjteni, ha ilyen esküvőre vágyunk, mert még nagyon jó szolgálatot tehetnek a későbbiekben.

szolotokek3

Forrás: http://stylemepretty.com

szolotokek7

Forrás: www.andunlimited.com

Szertartás

 A szertartás hátteréül is tökéletesen passzol a szőlőtőkék látványa és természetesen az ilyen helyeken tapasztalható nyugalom sem mérhető össze semmi mással. A vendégek már érkezéskor sokkal kellemesebben, otthonosabban érzik magukat, mint egy házasságkötő teremben és a welcome drinken sem kell sokat gondolkozni:-)

A szertartás végeztével nem kell messzire menni, helyben megtartható a vacsora és persze az azt követő mulatság.

szolotokek5

Forrás: http://mycaliforniaweddingphotography.com/

szolotokek8

Forrás: www.creativehomemaking.com

Az ilyen esküvőkre legjobb időpont a késői nyár, kora ősz, úgyhogy senki sincs semmiről lemaradva!

Várjuk a bor szerelmeseinek jelentkezését!